Το blog αυτό δημιουργήθηκε για τις λατρευτικές λειτουργίες της μονής,τους εορτασμούς αλλά και ενημερωτικές επιστολές από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Νικηφορίδη προς όλους τους πιστούς όπου βρίσκονται εκτός πατρίδος αλλά και για όλους τους πιστούς.Η Αγάπη μου για την ορθοδοξία και την Αγία Κυριακή που μου έσωσε την ζωή πριν πολλά χρόνια μου έδωσε την αφορμή να βοηθήσω(αφιλοκερδός) τον Ηγούμενο και τους αδελφούς μοναχούς να σας μεταφέρω διάφορα θέματα όπως:ηχογραφήσεις,βίντεο,φωτογραφίες,γνώσεις και ιστορίες αληθινές..Mιας και οι ίδιοι,οχι μόνο δεν κατέχουν κομπιούτερ αλλά δεν έχουν και καμία σχέση με το διαδίκτυο,κτλ..
Ο συγγραφέας του blog Βασίλειος Β.

ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

ΑΝΘΟΜΕΛΟ

Λίγα χαρακτηριστικά του προ'ι''οντος...
Το ανθόμελο, όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, παίρνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Ετσι έχουμε μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης, καστανιάς, βαμβακιού κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων με δύο κύριες κατηγορίες: τo πευκόμελο και το μέλι ελάτου.
Η... εξέλιξη: Κρυστάλλωση ή ζαχάρωση.Η κρυστάλλωση ή ζαχάρωση, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για πολλά είδη μελιού κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα ή τη γνησιότητά του και φυσικά δεν επηρεάζεται η θρεπτική του αξία.
Υπάρχουν μέλια που δεν κρυσταλλώνουν, όπως αυτά που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο, έλατο κ.ά.).
Το θυμαρίσιο κρυσταλλώνει ύστερα από πολύ καιρό, ενώ το ανθόμελο πολύ γρήγορα.
Εύκολα όμως ένα κρυσταλλωμένο μέλι επανέρχεται σε μπεν μαρί. (Βάζετε το βάζο σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.)
Νοθεύεται; Οχι εύκολαΤο μέλι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύονται εύκολα. Αναμειγνύεται δύσκολα με νερό, γλυκόζη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Η πιο συχνή νοθεία είναι αυτή ανάμειξης ελληνικού με εισαγόμενου μελιού ή πώλησης εισαγόμενου για ελληνικό. Επίσης έχει καταγγελθεί και νοθεία με ισογλυκόζη.
Ειδικότερα βοηθά στις καρδιακές παθήσεις, στο άσθμα, στην αναιμία, στον διαβήτη, στο κυκλοφορικό, στο νευρικό σύστημα και ωφελεί όσους αθλούνται, κάνουν έντονη πνευματική εργασία, έχουν αδύναμο οργανισμό.

Συμβουλές-Σχετικά:
Το μέλι κηρύθρας, ή το ανθόμελο, κρυσταλλώνει σε συντομότερο χρόνο από τα δασόμελα. Γι' αυτό, καλό είναι να το αγοράζετε σε μικρές ποσότητες, οι οποίες μπορούν να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κλείνετε ερμητικά το δοχείο του μελιού, ύστερα από κάθε χρήση και συντηρήστε το σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος, μακρυά από τρόφιμα με έντονες οσμές.

Αποφεύγετε το μέλι το οποίο πουλιέται σε βάζα, εκτεθειμένα σε έντονο φως ή στον ήλιο, γιατί θα έχει χάσει την βιολογική αξία. Επίσης, το κρυσταλλωμένο μέλι.

 Εαν το μέλι σας έχει ζαχαρώσει..
Μην ανησυχείτε, δεν έχει χαλάσει, είναι πολύ συνηθισμένο. Βάλτε το βαζάκι με το μέλι σε ζεστό νερό μέχρι να εξαφανιστούν οι κρύσταλλοι που σχηματίστηκαν.

Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα ενός μελιού τόσο πιο ελαφριά γεύση έχει.

 Τips: Για τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα στύψτε μισό λεμόνι και ανακατέψτε το με δύο κουταλιές μέλι.


ΥΓ.Το μέλι της μονής είναι από διάφορα άνθη και πεύκο

ΛΙΒΑΝΙ ΔΑΚΡΥ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ


Λιβάνι ονομάζεται η αρωματική ρητίνη που προέρχεται από τον κορμό του δένδρου Boswellia sacra που φύεται στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία (Βορειοανατολική Αφρική). Επειδή όταν καίγεται αναδύει άρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί από τα παλαιότατα χρόνια για λατρευτικούς αλλά και για κοσμικούς σκοπούς ως βασικό συστατικό παρασκευής θυμιάματος. Αναφέρεται από την Αγία Γραφή, στην Παλαιά Διαθήκη στην Έξοδο στις οδηγίες του Κυρίου προς το Μωυσή για την παρασκευή θυμιάματος. Στο βιβλίο του Ησαΐα της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρεται ως ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό, μαζί με τον χρυσό.




Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο

Κεφ.2ο Εδάφιο 11
 ''καὶ ἐλθόντες εἰς τὴν οἰκίαν εἶδον τὸ παιδίον μετὰ μαρίας τῆς μητρὸς αὐτοῦ, καὶ πεσόντες προσεκύνησαν αὐτῷ, καὶ ἀνοίξαντες τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν προσήνεγκαν αὐτῷ δῶρα, χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν.''



Σημαντικό ...

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.